Saturday, February 13, 2021

Curry

 Let's cook Japanese food  

Curry  カレーライス
https://housefoods-group.com/activity/e-mag/magazine/04.html


<Ingredients for 8 dishes                             材料(ざいりょう)8皿分(はちさらぶん)>

  • Curry roux <medium spicy> 1 box (140 g)             カレールー <中辛>  1箱

  • Meat 300g                                                               肉(にく)      300g

  • 2 onions (400g)                                                       玉(たま)ねぎ    中2個

  • 2 potatoes (300g)                                                    じゃがいも      中2個

  • Carrot 1 bottle (200g)                                              にんじん       中1本

  • Jam 2 tbsp                     ジャム        大さじ2

  • Sugar 2 tbsp                                                            さとう        大さじ2    

  • Salad oil 2 tbsp                                                        サラダ油(あぶら)  大さじ2

  • Water 1000 ml                                                          水          1000ml

  • Rice    Do not forget about prepare rice                     お米(こめ)をわすれないように‼




(1) Cut all the ingredients.

First of all, onions are basically cut into combs along the fibres. It remains crispy and does not lose its shape even when heated, so it is perfect for curry.

Peel the potatoes and remove the sprouts. Cut it in half vertically and cut it into bite-sized pieces.

Peel the carrots and cut them into bite-sized pieces.

By the way, how big should a "bite size" be?
It is a size that you can easily eat it in one bite. For example, 3-4 cm for men, 2-3 cm for women, and 1 cm for children. It's best to tailor the size to fit each person's needs. Make sure ingredients are cut to the same size, so they cook evenly. Also it will look beautiful.



①具材(ぐざい)を切(き)りそろえる
まず、玉ねぎ(たまねぎ)は繊維(せんい)にそって、くし型(がた)に切(き)るのが基本(きほん)。シャキシャキ感(かん)が残(のこ)り、加熱(かねつ)しても形(かたち)が崩(くず)れにくいので、カレーにぴったりです。

じゃがいもは、皮(かわ)をむいて、芽(め)を取り除き(とりのぞき)ます。縦(たて)に半分(はんぶん)に切り(きり)、一口大(ひとくちだい)に切り(きり)そろえていきましょう。にんじんも皮をむき、一口大(ひとくちだい)に切っていきます。
ところで「一口大(ひとくちだい)」とは、どのくらいの大(おお)きさを目安(めやす)にすればよいのでしょうか?
一口(ひとくち)で楽(らく)に食(た)べられるサイズです。たとえば、男性(だんせい)だと3~4㎝、女性(じょせい)だと2~3cmくらい、お子(こ)さんだったら1cmくらい。それぞれのご家庭(かてい)で食(た)べる方(かた)に合(あ)わせるとよいです。全体的(ぜんたいてき)に同じ(おなじ)大(おお)きさにそろっている方(ほう)が、火(ひ)の通(とお)り方(かた)も均一(きんいつ)になるし、見(み)た目(め)にも美(うつく)しいです。
(2) Fry and stew carefully.
Let's fry the onions in the pan, and preheat a thick pot over medium heat. Apply 2 tablespoons of cooking oil to the bottom of the pot.
Fry the onions until the colour turns to brown and insert 2 spoons jam. 
Then add potatoes and carrots first, the meat has to enter the pot later in order to avoid overcooking.
When the oil spreads over each ingredient and the onions are tender, add water. 
Remove the grease and simmer until the ingredients are soft (about 15 minutes after boiling over low to medium heat).
If the chopsticks pass through the ingredients, it will be soft enough.

②丁寧(ていねい)に炒(いた)め、煮込(にこ)む 
フライパンでたまねぎを炒(いた)めます。厚手(あつで)の鍋(なべ)を中火(ちゅうび)で熱(ね)し、サラダ油(あぶら)を大(おお)さじ2杯(はい)、鍋(なべ)肌(はだ)になじませます。 

たまねぎを炒(いた)め、全体(ぜんたい)に油(あぶら)が回(まわ)ったら、たまねぎが少し(すこし)茶色(ちゃいろ)になったら、ジャム大さじ2を入(い)れます。そしてじゃがいも、にんじん、肉(にく)を順番(じゅんばん)に入(い)れます。

それぞれの具材全体(ぐざいぜんたい)に油(あぶら)が回(まわ)り、玉(たま)ねぎがしんなりしたら、水(みず)を加(くわ)えましょう。
あくを取(と)り、具材(ぐざい)が、やわらかくなるまで煮込(にこ)みます。弱火(よわび)~中火(ちゅうび)で沸騰(ふっとう)してから約(やく)15分(ふん)煮込(にこ)みます。


具材(ぐざい)に箸(はし)がスッと通(とお)れば、十分(じゅうぶん)やわらかくなっています。





(3) Add curry roux and stew.

Turn off the heat and insert the roux to melt it.

*For curry in jars (bottles), reduce the amount of liquid that has been cooked.

By the way, why do you turn off the fire when you put the roux?

Turn off the heat and add the roux after the boiling has subsided. When it is boiling, the starch contained in the roux makes it difficult to dissolve and may cause lumps. Therefore, the trick is to turn off the heat and add the roux after the boiling has subsided.

When the roux melts, turn it on again. Occasionally stir the pot well from the bottom and simmer over low heat for about 10 minutes, being careful not to burn it.

When it gets thick, it's a delicious curry.



いったん火(ひ)を止(と)め、カレールーを割(わ)り入(い)れて溶(と)かします。*瓶(びん)のカレーの場合(ばあい)は、煮込(にこん)んだ汁(しる)を減(へ)らします。

カレールーを入(い)れるときに火(ひ)を止(と)めるのはなぜでしょうか?
火(ひ)はちゃんと止(と)め、沸騰(ふっとう)がおさまってからルウを入(い)れましょう。沸騰(ふっとう)しているとルウに含(ふく)まれるでんぷんの作用(さよう)で、溶(と)けにくくなり、ダマになったりすることがあります。だから火(ひ)を止(と)めて、沸騰(ふっとう)がおさまってから、ルウをいれるのがコツ。

ルウが溶(と)けたら、ふたたび火(ひ)をつけます。時々(ときどき)お鍋(なべ)を底(そこ)からよくかきまぜ、焦(こ)げないように注意(ちゅうい)しながら弱火(よわび)で10分(ふん)ほど煮込(にこ)みます。


とろみがついたら、おいしいカレーの出来(でき)上(あ)がりです♪





1 comment:

Anonymous said...

Have to cook soon <3

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